Rehabilitatie & opvang

In het rehabilitatiecentrum worden zieke en gewonde dieren opgevangen. Vooral wilde honden maar soms ook andere diersoorten. Als de dieren hersteld zijn worden ze weer vrijgelaten in de natuur.


Onderzoek aan een wilde hond in het veld en een wilde hond in de opvang die behandeld wordt.

Opvang


Regelmatig worden er wilde honden in strikken gevonden. Voor de meeste dieren is alle hulp te laat maar sommige dieren zijn nog in leven. Zij worden meegenomen en door mensen van het het project behandeld tot ze weer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Er komen vaak meldingen binnen van dieren die gewond rondlopen. Ook komt het voor dat, doordat de ouders in strikken gedood zijn, pups aan het ronddolen zijn. Deze wilde honden worden gevangen en eveneens behandeld en verzorgd tot ze weer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Tot nu toe moest er voor behandeling met deze dieren naar de dierenarts gereden worden. Na behandeling werden de dieren her en der ondergebracht bij bevriende landeigenaren die hiervoor land ter beschikking stelden.
Inmiddels heeft het project de beschikking over speciaal gebouwde kleine en grote verblijven waar gewonde wilde honden opgevangen kunnen worden. De wilde honden kunnen nu dus ter plekke bij het project behandeld worden en daarnaast hebben de dieren in de nieuwe verblijven meer ruimte en rust om te herstellen van hun verwondingen. Door de nieuwe verblijven is er ook meer zicht op het herstel.
Als de wilde honden weer op eigen benen kunnen staan worden ze teruggebracht naar de plek van herkomst om herenigd te worden met hun groep. Als dit niet kan, omdat de rest van de groep gedood is, wordt geprobeerd een nieuwe groep samen te stellen. Als er een nieuwe groep samengesteld is wordt eerste gekeken of ze goed als groep kunnen jagen door ze naar Starvation Island in Lake Kariba te brengen. Op dit eiland leven alleen prooidieren waardoor de wilde honden zonder bedreiging van natuurlijke vijanden in alle rust hun jachttechnieken op peil kunnen brengen. Als ze bewezen hebben goed als groep te kunnen functioneren worden ze gevangen en losgelaten op het vaste land.


De honden worden in de opvang getraind om zelf weer te kunnen jagen.

Toeristen


Ook toeristen spelen een rol bij de bescherming van de Afrikaanse wilde hond. Toeristen zijn vaak degenen die tijdens een safaritrip de kans krijgen wilde honden echt in het wild te zien. Het Painted Dog Conservation Project roept toeristen via een folder op alle observaties van wilde honden te rapporteren en een kopie van eventueel foto- of filmmateriaal door te sturen naar het project. Op die manier helpt iedereen mee de honden in de gaten te houden en eventuele gewonde dieren op te sporen.
Toeristen kunnen tegen betaling drie weken meewerken in het project. Zo kunnen ze van dichtbij zien hoe het er aan toe gaat in de natuurbescherming, en wat voor een strijd er dagelijks geleverd moet worden om de Afrikaanse wilde honden voor uitsterven te behoeden.